Verloskundig Baken
Verloskundig Baken
33: Baby ziet geel @home met Jolita Bekhof
Loading
/

AFLEVERING OMSCHRIJVING

Deze aflevering hebben we een heel praktisch waardegedreven zorg project uit de regio Zwolle. Hoe fijn is het als baby’s thuis kunnen blijven tijdens fototherapie? We praten met Jolita Bekhof, kinderarts en epidemioloog, over de achtergrond en praktische invulling van een initiatief die dat mogelijk maakt. Luister mee, wie weet een leuk project voor je eigen regio!

Shownotes, doneren, of meer info over Verloskundig Baken: www.verloskundigbaken.nl

GASTEN

Jolita Bekhof

Kinderarts – Epidemioloog

Je kan haar hier vinden op Linkedin.

Jolita op You Tube

SHOWNOTES

Peters datapraatje

Meer of minder risico bij oudere moeders

Tabel 1 geeft (Perined data) meerdere risico’s van oudere moeders (35+ en 40+). Het goede nieuws is dat oudere moeders een lager risico hebben op ruptuur, zowel 1e/2e graad als 3e/4e graads. Ook krijgen ze minder vaak een kunstverlossing. Maar er zijn ook hogere risico’s. Vooral 40-plus moeders hebben verhoogde risico’s op babysterfte. Het risico op doodgeboorte is bij 40+ moeders het sterkst verhoogde risico, het is meer dan twee keer hoger dan gemiddeld. Hun baby’s hebben ook vaker een lage Apgar score. Ze krijgen veel vaker een primaire sectio en ook iets vaker een secundaire sectio of een inleiding. Vroeggeboorte komt iets vaker voor bij 40+, maar ook serotiniteit (zwangerschap 42 weken of langer). Serotiniteit is vooral een verhoogd risico bij 45-plus moeders. Verder zijn oudere moeders vaker dan gemiddeld van niet-Kaukasische herkomst, vooral in de 40 plus groep.

Er is recent Nederlands onderzoek (Rademaker et al, 2021) met Perined data over de sterk verhoogde risico’s bij oudere moeders, vooral bij 45+ moeders, bijvoorbeeld voor perinatale sterfte (x3), zwangerschapsdiabetes (x3), sectio’s (x6). Deze risico’s werden berekend over de lange periode 2000-2018.

 

Maar kijken we naar de trend in foetale sterfte bij het CBS voor vrouwen van 45 jaar en ouder dan zien we dat dat risico in de loop der jaren ontzettend sterk gedaald is (Fig 1).

 

Wat de CBS data ook laten zien (Fig 2) is dat ook in de andere oudere leeftijdsgroepen de foetale sterfte sterk daalde, waarbij het risico voor de 35-40 jarigen al ongeveer ‘normaal’ (gemiddeld) is geworden. Wel lijkt er de laatste paar jaar een toename in de groep 40-45 jaar. Misschien zijn de ‘oeroude’ moeders van nu niet meer vergelijkbaar met de oeroude moeders van vroeger, bijvoorbeeld omdat het veel vaker IVF moeders zijn, die zeer intensief begeleid en gecontroleerd worden.

Artikel: Rademaker D, Hukkelhoven CWPM, van Pampus MG. Adverse maternal and perinatal pregnancy outcomes related to very advanced maternal age in primigravida and multigravida in the Netherlands: A population-based cohort. Rademaker. Acta Obstet Gynecol Scand. 2021 May;100(5):941-948. doi: 10.1111/aogs.14064. Epub 2021 Feb 27.

Baby ziet geel @ home

Landelijke baby ziet geel richtlijn.

 

ACHTERGROND VAN DE PODCAST

Met deze podcast willen we een podium geven aan vernieuwende onderwerpen binnen de geboortezorg. Hiermee willen we het gesprek opgang brengen en zorgverleners binnen de geboortezorg inspireren.

Verloskundig Baken is een samenwerking tussen Jolanda Liebregts, Rachel Reintjes, Karika van Hemert en de presentatoren van deze podcast Kirsten Schatorjé en Myrna Knol

Editing: Joost Dikker Hupkes

Zeegeluiden en muziek van Zapsplat

Je kan ons vinden op:

www.verloskundigbaken.nl

Instagram: @verloskundig_baken

Facebook: Verloskundig Baken

Twitter: @verloskundigb

Een voicemail achterlaten op: 06-82858646

Wil je ons steunen dan kan dat met een kleine maandelijkse bijdrage via petje.af en ook door een eenmalige donatie via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *