Het Baken stelt zich voor

Verloskundig Baken een samenwerking tussen professionals in de geboortezorg met met als doel de geboortezorg informeren en inspireren. Echter wie zijn dan de mensen achter het Baken? Myrna Knol, Kirsten Schatorjé en Marlou Dankers vormen het bestuur van het Baken. Esther Feijen-de Jong, Jolanda Liebregts, Manon Vriesen, Karika van Hemert en Rachel Reintjes vormen de klankbordgroep. Hieronder stellen zij zich aan jullie voor.

 

Wil je ook onderdeel uitmaken van de klankbordgroep? Neem dan even contact op! info@verloskundigbaken.nl

Kirsten Schatorjé, secretaris, presentator

Het inspireren en verbinden, twee woorden die ook duidelijk terugkomen bij het Verloskundig Baken, zijn woorden die bij mij passen. Als praktiserend verloskundige in de regio Doetinchem werk ik al jaren voor en met cliënten, maar vind ik het samenwerken met collega’s in de regio en daarbuiten ook heel fijn. Dat maakt dat ik als mens heel veel leer, mij verder kan ontwikkelen en dit komt alle facetten in mijn werk ten goede!

Alleen door samen te werken, elkaars talenten te zien en altijd open te staan voor andere meningen en ideeën kan ik de ontwikkelingen beleven. Daar geniet ik enorm van.

Als voorzitter van VSV de Slinge en van Verloskundig Centrum Achterhoek EVA, begin ik ook steeds meer de kneepjes van het bestuurlijke vak onder de knie te krijgen en dat maakt dat ook zeker daar, naast de praktische verloskunde, mijn interesse ligt.
Nog een wereld te ontdekken dus en door het maken van de podcasts met mijn Baken-collega’s gaat dit als een speer!

Myrna Knol, voorzitter, presentator

Wat doe ik graag? Samen werken aan projecten die persoonlijke of maatschappelijke meerwaarde hebben. Een stip op de horizon plaatsen en mijn complete kennis en ervaring maar ook die van mijn netwerk inzetten om op een intelligente, transparante en integere manier, met oog voor het proces, mooie resultaten te behalen. Daar krijg ik energie van!

Dit staat op mijn Linked in pagina en is een goede samenvatting van hoe ik naar de dingen kijk.  De wereld mooier maken en daar aan proberen bij te dragen. Delen wat ik heb aan ervaring, kennis, tijd en energie. Dat doe ik als ik ergens bestuurder ben, als ik een nieuw initiatief ontplooi, ergens advies geef of coaching als zelfstandige, maar ook in mijn eigen praktijk als verloskundige. 

Ik ben ondernemend en nieuwsgierig. Moeder van drie meiden en vrouw van Joost Dikker Hupkes en ja, dat is de editor van de podcast!

Marlou Dankers, penningmeester

De geboortezorg is een prachtige zorgsoort. Onder andere omdat in een relatieve korte periode veel zorgaanbieders in korte lijnen met elkaar samenwerken. Daarnaast kent Nederland in de geboortezorg heel wat unieke elementen waar we trots op mogen zijn!

Vanuit de kant van de bekostiging hou ik mij bezig met de eerstelijns geboortezorg. Hierin zijn veel thema’s die mij enthousiast maken. Om er een aantal te noemen; innovaties, bekostigingsvormen en duurzaamheid. Ik ben zelf een enthousiast luisteraar van de podcast en zet mij achter de schermen in voor de podcast als lid van de klankbordgroep.

Ik woon in Amersfoort samen met mijn man en zoontje. Mijn man heb ik ontmoet in Wageningen waar ik de opleiding Gezondheidswetenschappen heb afgerond. Daar ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met de bekostiging van de zorg en ons zorgstelsel. Dit heeft mijn interesse gewekt en hier ben ik voor het eerst enthousiast geworden voor het bekostigingsvraagstuk achter de zorg. In het dagelijks leven mag ik mij hiervoor inzetten; ik ben werkzaam als Adviseur Zorg en Zorginkoper bij ONVZ Zorgverzekeraar.

Karika van Hemert, klankbordgroep

Na het proeven aan een studie technische bedrijfskunde en natuurkunde ben ik sinds 2012 verloskundige. Naast deze bezigheden als praktijkhouder, echoscopiste en verloskundige ben ik voorzitter van de coöperatie Verloskundigen in ’s-Hertogenbosch. Tevens neem ik deel in het bestuur van het VSV Verlos den Bosch.

Deze afwisseling in beleid maken en beleid uitvoeren zorgt ervoor dat ik me sterk kan maken voor de 1e lijns verloskunde in de regio. Tijdens de eerste coronagolf heb ik deze groep vrouwen leren kennen als innovatief, positief kritisch en opbouwend met elk ons eigen expertise. Het is tof om deze energie mee te nemen naar het Verloskundig Baken waarbij ik met hen wil zorgen voor een positief podium voor de geboortezorg.

Esther Feijen-de Jong, klankbordgroep

Verloskunde heeft mij in de greep. In mijn hele carrière is de verloskunde het centrale thema. Zo heb ik de praktijk mogen beleven, geef ik onderwijs aan onze toekomstige collega’s en voer wetenschappelijk onderzoek uit ten behoeve van de verloskunde. Altijd weer is er passie voor dit mooie vak waarbij wij naast vrouwen en met vrouwen samen op kunnen gaan. Hoe ouder ik word hoe meer ik de samenhorigheid tussen vrouwen kan ervaren.

Het gedachtegoed waarin relatie-gerichte zorg centraal staat, waar verloskundigen vooral zorgdragen voor vrouwen en waarin we ontzettend goede poortwachters zijn geeft mij inspiratie. Deze inspiratie hoop ik door te geven aan onze studenten!

Als onderzoeker ben ik op zoek naar bewijs waardoor we onze zorg kunnen verbeteren. Gelukkig is er in de onderzoekswereld de tendens ook vrouwen steeds meer te betrekken waardoor ons onderzoek nog beter wordt en uiteindelijk ook veel beter is te implementeren in de zorg. Ondanks dat we nog een jonge vakgroep (Verloskundige Wetenschap Amsterdam/Groningen) zijn, zijn er al heel veel mooie en betekenisvolle onderzoeken uitgevoerd. Deze resultaten terugbrengen naar de praktijk is niet altijd een sinecure. Daarom ben ik ook zo blij met de Podcast. Myrna en Kirsten zijn ontzettend goed in staat de goede vragen te stellen waardoor ook onderzoeksresultaten op een mooie en prettige manier de praktijk bereiken. Nu ik deelneem aan de klankbordgroep zal ik mijn best doen niet alleen onderzoeksresultaten maar ook ideeën voor onderzoek en ook onderwijskundige perikelen in te brengen zodat we een mooie diverse Podcast krijgen met een verscheidenheid aan thema’s.

Jolanda Liebregts, klankbordgroep

Ik werk graag aan wat beter kan, innoveren en veranderen, daar krijg ik energie van. Dat deed ik als praktijkhouder en als bestuurder in de regionale geboortezorg

Uiteindelijk ben ik gestopt als praktiserend verloskundige om met toe te leggen op organisatorische, bestuurlijke en veranderkundige ontwikkelingen in het netwerk geboortezorg. Dit doe ik als zelfstandig strategisch adviseur, projectmanager in verandertrajecten en als ondernemer in de geboortezorg.

Ik ben een optimistische verbinder, nieuwsgierig en zie snel kansen en mogelijkheden. Ik ga uit van het talent en het goede in de mensen. Daadkrachtig en moedig vooruit, gewoon gaan en schakelen op het moment dat het nodig is.
Zo kwamen ook de collega’s van het Baken op mijn pad in de eerste periode van corona. We vonden elkaar in het samen aanpakken en zoeken  naar wegen om ons als verloskundigen door die hectische eerste periode te navigeren. Verbindend, samen sterk, innovatief, positief, kritisch en pragmatisch. En zo ontstond ook de podcast, een podium voor ontwikkelingen in de geboortezorg. Om te inspireren en het gesprek op gang te brengen. Fijn om zo samen op te trekken!

Rachel Reintjes, klankbordgroep

Verloskunde is een veelzijdig vak waarbij je vanuit verschillende posities kan bijdragen om een verschil te maken. Naast de leuke diverse vakinhoudelijke werkzaamheden in de eerstelijns praktijk waar ik werk vervul ik ook met veel plezier een bestuurlijke functie in ons eerste tweedelijns echocentrum.

Enthousiasme, pionieren, ontwikkelen, mogelijkheden zien, verbindingen leggen is waar ik blij van word en van waaruit ik werk, waarbij waarde toevoegen voor de zwangere en haar gezin mijn drijfveer is.

Inspireren en geïnspireerd worden door de collega’s van het baken, dat gaat als vanzelf. We willen onder andere door middel van een podcast het gesprek op gang brengen binnen de geboortezorg door een divers palet aan onderwerpen te bespreken dwars door alle lijnen en verschillende disciplines heen, altijd op zoek naar de verbinding en de kansen.

Manon Vriesen, klankbordgroep

Na het afronden van mijn opleiding tot kraamverzorgende in 2004 kwam ik helaas niet rechtstreeks in de geboortezorg terecht. Ik ben 14 jaar werkzaam geweest in de kinderopvang, als ‘nanny’ bij 2 gezinnen thuis die werkzaam waren, en zijn, in de geboortezorg, wat nog steeds mijn enorme interesse heeft vergroot! Om dit vanaf de zijlijn mee te maken, horen en voelen maakte het de stap in 2018 makkelijker om weer in te stromen als kraamverzorgende! Grote blijdschap om het vak van mijn dromen eindelijk te mogen uitvoeren. 

Informeren, inspireren, samenwerken en het ontwikkelen en delen van nieuwe ideeën op verschillende vakgebieden in dezelfde geboortezorg maakt mij super enthousiast! 

Met mijn grote interesse in vooral de belevenis van het werkzaam zijn in de geboortezorg ben ik toegetreden in de klankbordgroep van Verloskundig Baken. Ik vind het inspirerend dat we als klankbordgroep ook met elkaar de binnenkant van de verloskunde bespreken, de bevalling, het kraambed en de nacontrole. Mijn interesse naar ideeën en inspirerende ontwikkelingen van collega’s is groot ! Wees welkom om dit met ons te delen!