Het Baken stelt zich voor

Verloskundig Baken een samenwerking tussen professionals in de geboortezorg met met als doel de geboortezorg informeren en inspireren. Echter wie zijn dan de mensen achter het Baken? Myrna Knol, Kirsten Schatorjé en Karika van Hemert vormen het bestuur van het Baken. Jolanda Liebregts, Marieke Smith en Rachel Reintjes vormen de klankbordgroep. Hieronder stellen zij zich aan jullie voor.

Kirsten Schatorjé, secretaris

Het inspireren en verbinden, twee woorden die ook duidelijk terugkomen bij het Verloskundig Baken, zijn woorden die bij mij passen. Als praktiserend verloskundige in de regio Doetinchem werk ik al jaren voor en met cliënten, maar vind ik het samenwerken met collega’s in de regio en daarbuiten ook heel fijn. Dat maakt dat ik als mens heel veel leer, mij verder kan ontwikkelen en dit komt alle facetten in mijn werk ten goede!

Alleen door samen te werken, elkaars talenten te zien en altijd open te staan voor andere meningen en ideeën kan ik de ontwikkelingen beleven. Daar geniet ik enorm van.

Als voorzitter van VSV de Slinge en van Verloskundig Centrum Achterhoek EVA, begin ik ook steeds meer de kneepjes van het bestuurlijke vak onder de knie te krijgen en dat maakt dat ook zeker daar, naast de praktische verloskunde, mijn interesse ligt.
Nog een wereld te ontdekken dus en door het maken van de podcasts met mijn Baken-collega’s gaat dit als een speer!

Myrna Knol, voorzitter

Wat doe ik graag? Samen werken aan projecten die persoonlijke of maatschappelijke meerwaarde hebben. Een stip op de horizon plaatsen en mijn complete kennis en ervaring maar ook die van mijn netwerk inzetten om op een intelligente, transparante en integere manier, met oog voor het proces, mooie resultaten te behalen. Daar krijg ik energie van!

Dit staat op mijn Linked in pagina en is een goede samenvatting van hoe ik naar de dingen kijk.  De wereld mooier maken en daar aan proberen bij te dragen. Delen wat ik heb aan ervaring, kennis, tijd en energie. Dat doe ik als ik ergens bestuurder ben, als ik een nieuw initiatief ontplooi, ergens advies geef of coaching als zelfstandige, maar ook in mijn eigen praktijk als verloskundige. 

Ik ben ondernemend en nieuwsgierig. Moeder van drie meiden en vrouw van Joost Dikker Hupkes en ja, dat is de editor van de podcast!

Karika van Hemert, penningmeester

Na het proeven aan een studie technische bedrijfskunde en natuurkunde ben ik sinds 2012 verloskundige. Naast deze bezigheden als praktijkhouder, echoscopiste en verloskundige ben ik voorzitter van de coöperatie Verloskundigen in ’s-Hertogenbosch. Tevens neem ik deel in het bestuur van het VSV Verlos den Bosch.

Deze afwisseling in beleid maken en beleid uitvoeren zorgt ervoor dat ik me sterk kan maken voor de 1e lijns verloskunde in de regio. Tijdens de eerste coronagolf heb ik deze groep vrouwen leren kennen als innovatief, positief kritisch en opbouwend met elk ons eigen expertise. Het is tof om deze energie mee te nemen naar het Verloskundig Baken waarbij ik met hen wil zorgen voor een positief podium voor de geboortezorg.

Jolanda Liebregts, klankbordgroep

Ik werk graag aan wat beter kan, innoveren en veranderen, daar krijg ik energie van. Dat deed ik als praktijkhouder en als bestuurder in de regionale geboortezorg

Uiteindelijk ben ik gestopt als praktiserend verloskundige om met toe te leggen op organisatorische, bestuurlijke en veranderkundige ontwikkelingen in het netwerk geboortezorg. Dit doe ik als zelfstandig strategisch adviseur, projectmanager in verandertrajecten en als ondernemer in de geboortezorg.

Ik ben een optimistische verbinder, nieuwsgierig en zie snel kansen en mogelijkheden. Ik ga uit van het talent en het goede in de mensen. Daadkrachtig en moedig vooruit, gewoon gaan en schakelen op het moment dat het nodig is.
Zo kwamen ook de collega’s van het Baken op mijn pad in de eerste periode van corona. We vonden elkaar in het samen aanpakken en zoeken  naar wegen om ons als verloskundigen door die hectische eerste periode te navigeren. Verbindend, samen sterk, innovatief, positief, kritisch en pragmatisch. En zo ontstond ook de podcast, een podium voor ontwikkelingen in de geboortezorg. Om te inspireren en het gesprek op gang te brengen. Fijn om zo samen op te trekken!

Marieke Smith, klankbordgroep

Het liefst werk ik aan verbeteren van zorg…door verbindingen te leggen, groepen samen te brengen en gezamenlijk uitdagingen aan te gaan.

Vijftien jaar heb ik gewerkt als verloskundige. Ik deed dat als praktijkhouder in een groepspraktijk tussen Arnhem en Nijmegen..

Naast het betrokken zijn bij zwangerschap en geboorte vond ik ook het samenwerken met verschillende disciplines, innoveren, projecten en nieuwe ontwikkelingen erg interessant. Mensen, achtergronden, verhalen en onderlinge interacties en samenwerkingen boeien me enorm. In 2016 besloot ik mijn praktijkdeel te verkopen en de directe zorg te verlaten.

Ik wilde ruimte om opleidingen te doen, nieuwe dingen proberen.

Sindsdien werk ik als zelfstandig adviseur, projectleider en bestuurder. Ook verzorg ik trainingen en teamcoachingstrajecten. Veel binnen de geboortezorg, maar ook daarbuiten.

Rachel Reintjes, klankbordgroep

Verloskunde is een veelzijdig vak waarbij je vanuit verschillende posities kan bijdragen om een verschil te maken. Naast de leuke diverse vakinhoudelijke werkzaamheden in de eerstelijns praktijk waar ik werk vervul ik ook met veel plezier een bestuurlijke functie in ons eerste tweedelijns echocentrum.

Enthousiasme, pionieren, ontwikkelen, mogelijkheden zien, verbindingen leggen is waar ik blij van word en van waaruit ik werk, waarbij waarde toevoegen voor de zwangere en haar gezin mijn drijfveer is.

Inspireren en geïnspireerd worden door de collega’s van het baken, dat gaat als vanzelf. We willen onder andere door middel van een podcast het gesprek op gang brengen binnen de geboortezorg door een divers palet aan onderwerpen te bespreken dwars door alle lijnen en verschillende disciplines heen, altijd op zoek naar de verbinding en de kansen.