In onze vorige aflevering “Zorgen om de druk” hebben we het over werkdruk en de uitstroom van zorgverleners uit de zorg. Deze aflevering gaan we het hebben over “Zin in Zorg”, een beweging die is ontstaan vanuit de jonge artsen in de ziekenhuizen. Onze gasten, Ellen Mooren, AIOS gynaecologie en Thomas Schok, bestuurder bij de VVAA, vertellen ons over dit initiatief die denkt in oplossingen en kansen om het werk in de zorg draagbaar en leuk te houden. Kortom om te zorgen dat zorgverleners zin in zorg hebben. Meer weten? Luister dan naar ons gesprek.
Vandaag hebben we Ingeborg van Dijk-Smidts en Esther Feijen-De Jong als gasten. Esther is universitair docent en onderzoeker. Zij heeft samen met o.a. Liesbeth Kool onderzoek gedaan naar de werkdruk onder verloskundigen en redenen om te stoppen met werken. Ingeborg is gynaecoloog in opleiding en zij praat ons bij over het perspectief in het ziekenhuis waar de werkdruk ook hoog is. Er is veel uitstroom en veel zorgverleners denken over een carrièreswitch. Een interessant gesprek over gewoontes en cultuur en hoe deze soms ook belemmerend kunnen zijn voor het werkplezier. In hoeverre kunnen wij het tij keren en kunnen we onze collega’s, en collega’s in spe, helpen floreren en niet bezwijken onder de druk.
Vandaag hebben we het over vitamine K. Al een poosje horen we dat er een verandering in het vitamine K beleid aankomt. In verschillende regio’s wordt al gezocht naar manieren van implementatie en ook zijn er geluiden van weerstand tegen het injecteren zo snel na de geboorte. Daarom hebben we kinderarts-neonatoloog Femke de Groof gevraagd om ons meer te vertellen over de achtergrond van de richtlijn en de huidige stand van zaken. Daarnaast hebben we Judith Groot, voorzitter van de moederraad van IGO Geboortehart, uitgenodigd om het cliëntenperspectief hierop te horen. Benieuwd naar hun verhalen? Luister dan deze nieuwe aflevering van Verloskundig Baken!
Twee dagen geleden was het Dag van de HG (Hyperemesis Gravidarum), voor ons een mooie aanleiding om twee gasten uit te nodigen die ons veel kunnen vertellen over dit onderwerp. Jessica Sinay is secretaris in het bestuur van de Stichting Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum (ZEHG). Marjolein Houben is oud-verloskundige en verzorgt scholing voor de stichting. Daarnaast zijn ze beiden ervaringsdeskundigen. Luister deze aflevering voor antwoord op vragen als: wat is HG precies? hoe kunnen we ons als hulpverleners opstellen? en wat kunnen we doen om het meer dragelijk te maken voor de vrouwen die te maken hebben met ernstige zwangerschapsmisselijkheid of hyperemesis gravidarum? Wat een interessant gesprek weer!
Besturen in de geboortezorg een vak apart? Met Remke Dullemond en Janine Lazet gaan we in gesprek over hun ervaringen. Waar loop je tegen aan, wat levert het je op en wat is zo leuk aan het besturen in de geboortezorg? Nieuwsgierig? Luister dan deze aflevering waarin deze vragen en meer aan bod komen.
Vandaag hebben we een portret van de lactatiekundige. Wat is hun rol binnen de geboortezorg? Hoe ziet hun werkdag eruit en wat vinden zij van de samenwerking met de andere geboortezorgverleners? De cijfers rondom borstvoeding kunnen best omhoog, hebben ze tips en adviezen voor ons? Marlinda Roes en Annet Mulder nemen ons mee in het vak van de lactatiekundige.
Deze aflevering hebben we een heel praktisch waardegedreven zorg project uit de regio Zwolle. Hoe fijn is het als baby’s thuis kunnen blijven tijdens fototherapie? We praten met Jolita Bekhof, kinderarts en epidemioloog, over de achtergrond en praktische invulling van een initiatief die dat mogelijk maakt. Luister mee, wie weet een leuk project voor je eigen regio!
Deze aflevering spreken we Jolijn Betlem van het CPZ. Zij is betrokken bij de evaluatie van de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg en neemt deze evaluatie ook mee in de ontwikkeling van de ZIG 2.0. Wij zijn benieuwd wat de ZIG heeft opgeleverd de afgelopen jaren, maar ook wat de verbeterpunten zijn waar de VSV’s of IGO’s weer mee verder kunnen. Wil jij dat ook weten, luister dan naar deze 32ste aflevering van onze podcast.
Integrale bekostiging is een onderwerp waar bijna iedereen binnen de geboortezorg een mening over heeft. Maar er zijn ook nog vele vragen! Met jullie vragen zijn we het gesprek aangegaan met de KNOV, de NVOG, de NZA en de federatie van VSV’s. Welke antwoorden geven zij op de vragen? Wat vinden zij van integrale bekostiging? En welk toekomstbeeld zien zij voor zich? Je hoort het in deze 31ste aflevering van Verloskundig Baken.
Bij geboortezorg denk je aan beschuit met muisjes, blije ouders en trots zorgverleners. Toch is dat echt niet altijd het geval! Verlies en het begeleiden van verlies is ook zorg die binnen de geboortezorgketen gegeven wordt. Deze aflevering praten we met Miriam van Kreij en Cindy Kirkilis-Kramer over verlies in de eerste helft van de zwangerschap. En of dat nu gaat om een miskraam, een abortus, zwangerschapsafbreking of een EUG, dit verlies heeft allemaal zijn eigen begeleiding nodig. Altijd al willen weten wat het verschil is tussen miskraam coaching en de begeleiding van een verloskundig zorgverlener bij een miskraam? Je hoort het in deze aflevering!
Deze aflevering spreken wij Bernice Engeltjes over de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde. Samen met collega’s is zij al jaren bezig om deze te ontwikkelen. Er zijn nu 30 regio’s waar de triagewijzer wordt geïmplementeerd binnen het gehele VSV of IGO. Esther Wesselink neemt ons mee in haar ervaringen met de implementatie binnen hun regio Salland Geboortezorg. Hoe kan het gebruik van de triagewijzer de zorgverleners ondersteunen en de zorg voor de zwangere verbeteren? Nieuwsgierig? Luister dan deze aflevering over de NTV!
Het is weer tijd voor een portret! Dit keer een portret van de anesthesist. De rol van de anesthesist binnen de geboortezorg is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Daarom vonden wij het tijd om ze te vragen hoe zij kijken naar de verloskunde? Welke unieke uitdagingen zijn er? Wat zijn hun ervaringen en ook welke rol zien zij voor zichzelf? Maartje de Gier van het Slingeland ziekenhuis en Simone Willems vanuit het Radboud zijn onze gasten en zij geven een kijkje in de keuken! Luister je mee?
We nemen deze aflevering een kijkje over de grenzen in Finland. Sini van Schravendijk, Finse verloskundige, vertelt hoe de zorg daar is georganiseerd en dan met name de zorg rondom de vrouw. En onze tweede gast Morac Steenhoek vertelt hoe men in het Nijmeegse zich heeft laten inspireren door Scandinavische verloskunde en de zorg daardoor net iets anders aanbiedt. Kortom een aflevering met ideeën, gedachtes en inspiratie!
Deze week hebben we weer een nieuwe aflevering in onze “een portret van de…” serie. In deze 26e aflevering staat de O&G verpleegkundige in de schijnwerper want weten we eigenlijk wel wat het vak inhoudt? We praten met twee enthousiaste O&G verpleegkundigen, Suzan Jurrïens uit het Slingeland ziekenhuis en Christine de Visser uit het Ikazia ziekenhuis. Zij nemen ons mee in hun mooie beroep. Waarom hebben zij voor dit vak gekozen? En hoe ziet hun dag eruit? Maar ook hoe is hun rol binnen werkgroepen en VSV?
Morgen alweer één jaar geleden brachten we onze eerste podcast uit, niet te geloven! We konden deze gelegenheid niet voorbij laten gaan om terug te kijken op wat voor ons de mooiste, leukste of meest bijzondere momenten waren van afgelopen jaar. Maar we hebben zoals altijd ook een gast, alleen deze keer vertellen we nog even niet wie het is… We willen jullie bedanken voor het luisteren, en alle steun afgelopen jaar. Steun in de vorm van leuke berichtjes, in de wandelgangen en ook financiële steun door een donatie of een petje.af abonnement af te sluiten. Door jullie steun kunnen we door. Op nog vele leuke, grappige, informatieve en gezellige afleveringen in de toekomst!
De afgelopen jaren zie je een toename van het aantal vrouwen dat aangeeft in bad te willen bevallen. Een mooie ontwikkeling is dat dit in steeds meer ziekenhuizen mogelijk is, niet alleen voor vrouwen onder begeleiding van de eerstelijns verloskundige maar ook voor vrouwen onder zorg in de tweede lijn. We zijn heel blij dat we Bibi de Graaf en Koen Deurloo te gast hebben om hier meer over te vertellen. Hoe is het zo gelopen? Waar zijn ze tegenaan gelopen? Wat heeft het opgeleverd? Ook benieuwd? Luister dan naar deze aflevering!
In de geboortezorg worden we geconfronteerd met volle verloskamers, kraamzorg die alleen het minimum aantal uren kan bieden en verloskundigen die met barenden moeten leuren. Johan de Kat, manager Moeder en Kind Centrum Ikazia Ziekenhuis Rotterdam, en Stephanie Penterman, verloskundige en bestuurslid van het VSV Harderwijk, zijn onze gasten deze aflevering. Twee verschillende perspectieven uit verschillende regio’s in Nederland met ieder hun eigen situatie.
Seksualiteit, een onderwerp wat de ene zorgverlener misschien makkelijker aansnijdt in de spreekkamer dan de ander. Maar waarom is het belangrijk om dit wel te doen en wat kan een seksuoloog of consulent seksuele gezondheid voor vrouwen en mannen betekenen als er fysieke of psychische problemen zijn rondom de seksualiteit? Wat is het verschil tussen deze beide professies eigenlijk?
Dit bespreken wij in deze podcast met Anneke van Loevensijn en Meike van der Velde.
Innovaties in de geboortezorg delen, dat is wat het Verloskundig Baken graag wil!
In deze podcast bespreken we een hele technologische innovatie die ingezet kan worden om beleving en kwaliteit te verbeteren! Wil je weten hoe dat in Limburg gebeurt? Luister dan deze aflevering over de VR-bril met Martine Wassen en Anne-Claire Musters.
Wat doen cijfers in de geboortezorg? Het wordt vaak gezien als een stoffig, saai en lastig onderwerp. Ben je benieuwd waarom wij dan toch heel enthousiast worden in ons gesprek met Peter Achterberg over deze cijfers? Luister dan deze 20ste aflevering van onze podcast.
Ben jij ook al toe aan vakantie en neem jij dan ook altijd een moment van evaluatie? Hoe gaat het met mij? Wat vind ik belangrijk privé en in mijn werk? In deze negentiende aflevering worden we aan het denken gezet en komen we alvast tot rust door een gesprek met Irena Veringa, mindfulness trainer, onderzoeker, docent en verloskundige. Zij vertelt over verschillende vormen van mindfulness, de voordelen die het kan hebben voor de zwangere maar ook voor de zorgverlener.
Loop je wel eens te dromen hoe het werken in de geboortezorg zou zijn als je altijd alle informatie tot je beschikking had, niet dingen dubbel zou hoeven vragen en alle informatie die je krijgt overzichtelijk kwijt kan in je softwaresysteem? Deze achttiende aflevering gaat over digitale gegevensuitwisseling: zorgverleners in the lead. Wat kunnen wij als zorgverleners doen om een stapje dichter bij dat toekomstbeeld te komen?We praten hierover met Thilo Mohns, Nienke Lemstra -Idsardi en Dorine Veldhuyzen.
In deze zeventiende aflevering praten we met Michelle ten Berge en Angela Verbeeten. Beiden zijn caseload verloskundigen op hun eigen wijze. Wat doet een caseload verloskundige? Hoe zijn ze er toe gekomen om als caseloader te gaan werken en wat vinden ze ervan?
We praten deze aflevering met Jolanda Vermolen en Gerdien Halfwerk over de onderzoeken die de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden binnen de kraamzorg. Waar gaan we naar toe en wat gaat, als het allemaal werkelijkheid mag worden, de stip op de horizon zijn? Je hoort het in deze podcast.
In deze 15e aflevering van de podcast praten we met Jan Kremer over kwaliteit. Wat is kwaliteit? Hoe ziet kwaliteit er in de geboortezorg uit? Hoe kan je kwaliteit beoordelen? En waarom kan nadenken over kwaliteit je terug brengen naar de kern van je vak?
Voor deze aflevering hebben we de verloskundigen Elise Neppelenbroek en Siegrid Hoekstra en de gynaecoloog Olivier van der Heijden te gast om te praten over hun ervaringen met het antenatale CTG in de eerste lijn. Nu de pilots bijna ten einde zijn, hoe kijken zij daar op terug en wat zijn de stappen naar een landelijke invoering?
Voor onze dertiende aflevering praten we met Franka Cadée, President van International Confederation of Midwives. We gaan haar alles vragen over internationale verloskunde: hoe doen we het in Nederland ten opzichte van elders, wat kunnen we leren en welk inspiratie kunnen opdoen vanuit andere landen?
Deze twaalfde aflevering van onze podcast staat in het teken van positieve gezondheid. We gaan in gesprek met Carola Penninx en Nelleke Gosker over hun ervaringen met positieve gezondheid zowel in de praktijk als in de zorg in het algemeen.
In deze elfde aflevering gaan we praten met Francesca Bardi en Katia Bilardo over de 13 wekenecho. Waar komt het idee van een vroege SEO vandaan? Wat houdt deze precies in en wat is er al bekend of te verwachten qua resultaten?
In deze tiende aflevering gaan we praten met Josefien Kursten en Rosanne Mulder van de NZa over integrale bekostiging. Welke uitdagingen liggen er in de bekostiging van de geboortezorg? Wat kan integrale bekostiging daarin betekenen? Hoe denkt de NZa over experimenten in bekostiging? Ontwikkelingen in de integrale bekostiging gaan snel, daarom is het zinvol om te weten dat het gesprek op 17 februari heeft plaats gevonden.
Dit is onze negende aflevering en de eerste aflevering in de serie “een portret van…”. Ditmaal is het “een portret van de klinisch verloskundige”. We praten met Marieke Putman en Melany Diepenmaat, beide al jaren klinisch verloskundige, over het vak, de unieke positie in het ziekenhuis en de uitdagingen en kansen voor de toekomst.
In deze achtste aflevering gaan we praten met Jinke van der Put over het actieprogramma Kansrijke start. We bekijken Kansrijke start door de ogen van de jeugdarts. Welke kansen geeft het programma? En hoe ziet Jinke samenwerking binnen VSV‘s en met de gemeente?
Deze zevende aflevering staat in het teken van de bekkenbodem. We bespreken de bekkenbodem met gynaecoloog Alec Malmberg. De bekkenbodem heeft invloed op veel facetten van het leven van de vrouw. Een aantal van deze facetten komen vanuit het perspectief van de gynaecoloog aan bod.
Deze zesde aflevering van de podcast gaat over Babyconnect. Wij praten met Dorine Veldhuyzen, die aan de basis van Babyconnect stond, over waar het allemaal begonnen is. Waarom is gegevens uitwisseling in de zorg een onderwerp dat Dorine zo gegrepen heeft? Wat zijn de stappen geweest om te komen op het punt waarop we nu staan?
Deze vijfde aflevering van de podcast staat in het teken van waardegedreven zorg. Wij praten met Matthijs Nijenhuis, AIOS gynaecologie, en Bas Nij Bijvank, gynaecoloog, over wat waardegedreven zorg nu eigenlijk inhoud, wat de meerwaarde kan zijn en hoe je het kan toepassen in de geboortezorg.
Deze vierde aflevering van de podcast staat in het teken van de Centering Pregancy. Wij bespreken met Katja van Groesen, voorzitter Stichting Centering Nederland: Centering Pregnancy, wat Centering inhoudt, de laatste nieuwtjes en wat de toekomst van Centering zou kunnen zijn!
Deze derde aflevering van de podcast staat in het teken van de Integrale Geboortezorg Organisatie, de IGO. Wat is een IGO en hoe functioneert het? Wij bepreken met Susanne Zuidhof, directeur van IGO Geboortehart, de weg er naar toe, de voor- en de nadelen, de vooroordelen en hoe zij de toekomst ziet.
Welkom bij de tweede aflevering van Verloskundig Baken de podcast: een kennismaking met de overige leden van het Verloskundig Baken en een kijkje in het ontstaan van Baken. De podcast wil een podium geven aan vernieuwende onderwerpen binnen de geboortezorg.
Welkom bij de eerste aflevering van Verloskundig Baken de podcast. Deze podcast wil een podium geven aan vernieuwende onderwerpen binnen de geboortezorg.