Verloskundig Baken
Verloskundig Baken
29: Nederlandse Triagewijzer Verloskunde met Bernice Engeltjes en Esther Wesselink
Loading
/

AFLEVERING OMSCHRIJVING

Deze aflevering spreken wij Bernice Engeltjes over de Nederlandse Triagewijzer Verloskunde. Samen met collega’s is zij al jaren bezig om deze te ontwikkelen. Er zijn nu 30 regio’s waar de triagewijzer wordt geïmplementeerd binnen het gehele VSV of IGO. Esther Wesselink neemt ons mee in haar ervaringen met de implementatie binnen hun regio Salland Geboortezorg. Hoe kan het gebruik van de triagewijzer de zorgverleners ondersteunen en de zorg voor de zwangere verbeteren? Nieuwsgierig? Luister dan deze aflevering over de NTV!

Shownotes, doneren, of meer info over Verloskundig Baken: www.verloskundigbaken.nl

GASTEN

Esther Wesselink (links) en Bernice Engeltjes (rechts)

Je kan Esther hier op LinkedIn vinden en Bernice hier.

SHOWNOTES

Peters datapraatje

Nulli meer risico dan multi? Niet altijd…..!

In de literatuur wordt er eigenlijk altijd vanuit gegaan dat Nulli een hoger risico lopen op allerlei ongewenste uitkomsten dan Multi, bijvoorbeeld op perinatale sterfte. Maar is dat wel altijd zo? We keken of dit bij verschillende zwangerschapsduur en herkomst van de moeder ook opgaat. De komen van de Perined website: www.peristat.nl.

Vroeggeboorte komt bij Nulli (met rond 6,5 %) vaker voor dan bij Multi (rond 4,5 %) (Fig 1). Dat geeft een verhoogd perinataal sterfterisico voor Nulli (over de totale zwangerschapsduur heen) (Fig 2). Maar het verschil is in Nederland op dit moment niet erg groot: 4,75 p 1000 voor Nulli en 4,2 p 1000 voor Multi.

Maar die verschillen liggen heel anders bij vroeggeboortes. Zowel bij prematuren tussen 28 en 32 weken (Fig 3), als  tussen 32 en 37 weken (Fig 4) is de perinatale sterfte bij Multi hoger dan bij Nulli. De sterfte per 1000 vroeggeboortes bij Multi is dus rond 50% hoger! Bij 28-32 weken is dat dus 15% versus 10%.

Vroeggeboorte komt minder vaak voor bij multi, maar het sterfterisico is dan groter.

Bij moeders met een Niet-Kaukasische herkomst is de sterfte (Tabel 1) zowel bij nulli (43%) als bij multi (86%) hoger dan bij Kaukasische moeders. Ook hebben Multi in die groep al een hoger perinataal sterfterisico zonder naar de zwangerschapsduur te kijken. Bij alle vroeggeboortes (24-37 wkn) is bij beide groepen de sterfte bij Multi in gelijke mate (50%) verhoogd tov Nulli (data niet getoond).  De oorzaken zijn ws complex, maar vragen misschien om meer onderzoek.

ACHTERGROND VAN DE PODCAST

Met deze podcast willen we een podium geven aan vernieuwende onderwerpen binnen de geboortezorg. Hiermee willen we het gesprek opgang brengen en zorgverleners binnen de geboortezorg inspireren.

Verloskundig Baken is een samenwerking tussen Jolanda Liebregts, Marieke Smith, Rachel Reintjes, Karika van Hemert en de presentatoren van deze podcast Kirsten Schatorjé en Myrna Knol

Editing: Joost Dikker Hupkes

Zeegeluiden en muziek van Zapsplat

Je kan ons vinden op:

www.verloskundigbaken.nl

Instagram: @verloskundig_baken

Facebook: Verloskundig Baken

Twitter: @verloskundigb

Een voicemail achterlaten op: 06-82858646

Wil je ons steunen dan kan dat met een kleine maandelijkse bijdrage via petje.af en ook door een eenmalige donatie via deze link.

Eén reactie op “29: Nederlandse Triagewijzer Verloskunde met Bernice Engeltjes en Esther Wesselink”

 1. Kitty Lauwen-Vergouwen schreef:

  Afgelopen week de scholing triagewijzer gevolg in Bergen op Zoom.
  Wat had ik dit graag 37 jaar geleden gehad.
  Ik vond de scholing heel fijn. De docenten brachten het heel boeiend!
  Graag wil ik mijn bigregistratie nog doorgeven voor de accreditatie.
  Mijn QRscan is niet gelukt, dus wil ik jullie vragen of we dit op een andere manier op kunnen lossen?
  Met vriendelijke groet,
  Kitty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *